2016. december 4., vasárnap

F astra olajcsere

Az olaj a gépkocsink motorjának a kenőanyaga. Ez egy bizonyos idő után elhasználódik. Esetleg ha nem használjuk a kocsit akkor viszont elöregszik. Tehát cserélni kell. A motor állapotától függően 10-15.000 Kilométerenként ajánlott cserélni. Viszont a garázsban tartott autónknál is érdemes legalább 2 évente lecserélni. A használat során kopásból eredő fémpor, felmelegedésből származó gázokból egyéb szennyeződések kerülnek az olajba. Sőt a levegőből is képes megkötni a párát. Az olaj csere egy egyszerű folyamat. Szükséges szerszámok: leeresztő csavarhoz egy kulcs (imbuszkulcs vagy villáskulcs), olajszűrőhöz leszerelő szerszám, és egy edény mibe fel tudjuk fogni a leeresztett olajat.



Ennél a típusnál az olajszűrő elérhető helyen van. Így nem szükséges akna. A nívópálcát én ki szoktam venni és ellenőrizni az olaj szintet és a minőséget. Ez itt a képen látható, az olajszint alacsonyan van, vagyis valahol szivárog az olaj, esetleg a motorba beledolgozik és a kipufogó rendszeren távozik. Ezt orvosolni kell. Viszont ne felejtsük el, hogy ez egy 350000 kilométert megtett motor, vagyis bőven van rajta kopás. Az olaj színe nem nagyon vészes, nem szürke és nem is fekete. Vagyis a motor belső részén nem keveredett össze a vízzel.
Az olajat leeresztjük az alsó részen található csavar kicsavarásával. Ezt ajánlott meleg (30-40 °C) motornál. Úgy érjük el, hogy a motor beindítása és felmelegítése után várunk egy kis időt. Én el szoktam vele menni vásárolni a faluban lévő kisboltba. Majd egy óra elteltével elvégzem a motorolaj cserét. Az olaj meleg állapotában jobban folyik és az aljában lévő szennyeződést is könnyeben kihozza magával.




Ezután a csavart visszatesszük egy új tömítéssel. Majd az olajszűrőt is kicseréljük. Vigyázat. Ebből nem folyik ki az olaj. Vagyis kicsavarás után nem ajánlott lefelé fordítani.
Az új szűrőn a gumit kenjük meg egy kis olajjal, csak hogy könnyeben fel tudjuk csavarni. És már elvileg kész is vagyunk.

A szelepházon lévő beöntő nyílást kicsavarjuk és ha szükséges megtakarítjuk. Egy rongyot érdemes a nyílás köré tekerni a félre cseppenő olaj felfogására.
És már tölthetjük is bele az új olajat. Sokan kérdezhetik, hogy mosóolajat használok-e. NEM. Nem fölösleges, de minél több olajat használunk annál jobban szennyezzük a környezetünk. Ráadásul a fent felsorolt műveletet újra meg kell ismételni 10-15 kilométer után. Költséges!

Ha kész vagyunk akkor már csak egy kártyát kell kitölteni hogy mikor mit cseréltünk. Csak, hogy ne felejtsük el a következőt.






Sőt ha vezetünk egy szervizkönyvet, ott is írjuk be a műveletet.



Ezután már kész is az olajcsere. Sok sikert mindenkinek hozzá.









The oil in our vehicles to engine lubricants. This wear out after some time. You may not use the car if you can turn aging. It must therefore be replaced. The engine depending on the state 10-15000 Kilometer recommended replacement. However, our car was in the garage than it is worth at least 2 to replace every year. metal powder gases resulting from wear during use, are warming from other contaminants in the oil. Moreover, the air is able to absorb the moisture. Oil Change is a simple process. Tools required: the drain plug with a wrench (Allen key or wrench), oil filter Removal Tool, and a container for what it can to catch the drained olajat.Ennél the type of place the oil filter is available. So it is not necessary to mine. The dipstick out of my account and I used to check the oil level and quality. This is shown in the picture, the oil level is low, that is, the oil is leaking somewhere, it might work and leave the exhaust system to the engine. This should be remedied. However, let us not forget that it is a motor 350,000 kilometers traveled, so there is plenty of wear and tear on it. The oil color is not very bad, not gray and not black. That is, the inside of the engine is not mixed with the vízzel.Az oil drain plug at the bottom by unscrewing. This offered a warm (30-40 ° C) engine. They achieved that after the engine is started and warming We expect a little more time. I usually go out to buy a small shop in the village with him. Then carry out the engine oil change after one hour. The oil is warm and dirt is more going on in the bottom of Ebony brings with him more easily.Then we put the screw back with a new gasket. Then replace the oil filter. Caution. It does not drain out the oil. That is not recommended to be paid down after unscrewing.The new filter rubber brush with a little oil, just to know more Ebony screwed up. And already, in principle, we are done.fillers in the valve housing is unscrewed and if necessary to save in. Worth a rag wrapped around to collect the oil dripping off the opening.And we are already filled with new oil. Many may ask, that I use to wash oil. NO. No unnecessary, but the more oil we use the more polluting the environment. In addition to the above operation must be repeated again after 10-15 kilometers. Costly!When you are finished you only need to fill out a card when what we changed. Just so we do not forget the following.Even if it is passed to a service book, there are also key in the műveletet.Ezután so is the oil change. Good luck to everyone.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése